Hygiëne in de voedselbereiding

6 okt

HACCP, staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points,wat natuurlijk voor elke gerenommeerde Facility Manager eenVerpak uw voedsel bekend fenomeen dient te zijn. HACCP is feitelijk een risico inventarisatie voor voedingsmiddelen. De letterlijke Nederlandse vertaling is: Gevarenanalyse en kritische controlepunten. Alle bedrijven die zich bezighouden met de behandeling, bereiding, verwerking, verpakking, transport en distributie van eetwaar moeten hierdoor alle aspecten van het voedselbehandelingsproces identificeren en op risico’s te analyseren. Het uiteindelijke doel van de Europese Unie was en is nog steeds, het productie proces voor voedingsmiddelen gepaard laten gaan met zo min mogelijk kans op een eventuele besmetting.

De zeven kernpunten voor voedselbereiding

HACCP kent zeven kernpunten die de risico’s tot besmetting adequaat kunnen inperken.

  1. Breng alle potentiële dreigingen in kaart.
  1. Registreer kritische beheerspunten (CCP’s) op, de punten in het proces waar het risico kan worden verhinderd of geminimaliseerd.
  2. Geef per CCP de kritische afbakeningen aan.
  3. Stel vast hoe er toezicht wordt gehouden op de CCP’s.
  4. Leg per CCP de herstellende handelingen vast die dienen te leiden tot herstel van de veiligheid
  5. Stel periodieke checks in om na te gaan of uw HACCP systeem goed werkt.
  6. Documenteer en registreer, dit wil zeggen, vastleggen wat u heeft aangepast en hoe.

HACCP steeds belangrijker

HACCP is natuurlijk altijd van groot belang geweest omdat de catering van uw bedrijf met het voedsel van uw werknemers omgaat, maar de laatste tijd wordt er ook steeds beter op hygiëne gecontroleerd vanuit de overheid. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) sluit sneller bedrijven met keukens waar de hygiëne slecht gesteld is en het HACCP systeem niet tot nauwelijks wordt uitgevoerd. Sinds 2009 geldt het motto van de NVWA ‘Verbeteren of sluiten’. In 2009 heeft dat bijvoorbeeld al geleid tot 23 sluitingen. De controles vinden steekproefsgewijs plaats, of na meldingen van consumenten of werknemers. Daarmee selecteert de nVWA de organisaties die een gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Verbetering door goede verpakking

Tijdens mijn afstudeer stage heb ik het HACCP beleid van de organisatie goed onder de loep genomen. Wat ik vaak merkte was dat het labelen en verpakken van het verse voedsel vaak slecht werd gehanteerd.  Het HACCP beleid aanpassen hoeft niet moeilijk of erg duur te zijn. Het vacuum verpakken van voedsel doormiddel van bijvoorbeeld speciaal ontworpen verpakkingsmachines is een makkelijk een snel proces wat in mijn geval, het systeem ontzettend heeft verbeterd en gestandaardiseerd.

Laat uw catering of voedsel afdeling niet een van de 23 bedrijven zijn die gesloten wordt, besteed genoeg aandacht aan uw hygiëne.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: