Verlichting op de werkvloer

30 nov

LampenBegin november publiceerde de NationaleVacaturebank.nl nieuwe onderzoeksgegevens dat 83 procent van de werkende Nederlanders kantoorinrichting belangrijk vindt. 43 procent van de ondervraagden melden zelfs dat ze productiever zijn wanneer zij in een goede kantoorinrichting werken. Een kwart van de ondervraagden vindt de aanwezigheid van planten een belangrijke indicator van een sfeervolle kantoorruimte. Ongeveer 17 procent van de Nederlandse werknemers is vrolijker wanneer er veel kleur op kantoor is.

Verlichtingseisen

Bij veel van dit soort onderzoeken wordt één van de belangrijkste indicatoren van een goede werkplek vaak vergeten: verlichting. Kantoorverlichting moet passen bij de medewerkers en de werkzaamheden die zij uitvoeren. Sinds 1 juni 2011 is de gewijzigde Europese Norm NEN-EN 12464-1  “Werkplekverlichting – Deel 1 Werkplekken binnen” ingevoerd. Hierin staat vermeld dat het van belang is om de gehele ruimtes waarin de mensen werken, goed te verlichten. Het doel van de verlichting is om objecten te benadrukken, texturen naar accenturen en goede visuele communicatie tussen collega’s mogelijk te maken.

Onderzoek naar verlichting

Kantoorverlichting dient voor voldoende licht te zorgen en een passend contrast te creëren tussen een beeldscherm, de omgeving en de persoon. Werknemers die veel achter de computer werken hebben door te weinig licht een verhoogde kans op rode ogen,  nek of arm pijn. Onderzoek van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen heeft aangetoond dat ouderen minder last hebben van depressieve  buien of een slecht humeur. Tevens zorgt licht voor een verbeterde geheugenfunctie en heeft een positieve invloed op het oriëntatie vermogen. De aanbevolen verlichtingssterkte voor Nederlandse kantoorruimtes ligt tussen de 300-500 lux.

Verschillende onderzoeken  hebben aangetoond naast planten, kleur en kunst op kantoor, geschikte kantoorverlichting zorgt voor een creativiteitsboost op kantoor. Wanneer de algemene verlichting zich onder de 300 lux bevind, kan dit gemakkelijk opgelost woorden door extra lampen te plaatsen in de vorm van een bureaulamp of extra wandlampen en hanglampen. Uiteraard is natuurlijk zonlicht de meest gezonde en overigens meest goedkope bron van licht.

Ik ben benieuwd of u bij het inrichten van de kantoorruimte heeft nagedacht over de verlichting en het type medewerkers dat u huisvest?

Eén reactie to “Verlichting op de werkvloer”

Trackbacks/Pingbacks

  1. … een bedrijf beginnen « Ik kan zelf… - 10/12/2011

    […] plan bent om werknemers aan te nemen, dienen de voorzieningen goed in orde te zijn. Het volgende facilitaire artikel geeft bijvoorbeeld aan dat het strategisch plaatsen van lampen al een groot effect kan hebben op je […]

Plaats een reactie